Wat acupunctuur, voetreflexologie en NEI met elkaar verbindt.

Reflex zones zijn vooral bekend vanuit de voetreflexologie. Organen, beenderen en weefsels zijn allemaal terug te vinden als reflexpunten op de voeten. Zijn er klachten of energetische verstoringen in lichaam of geest, dan zijn die terug te vinden op de reflexzones op de voetzolen. Soms zijn het zichtbare plekken (eelt, kleurverschil), soms is een bepaald gebied gevoelig bij aanraking. De punten op de voet die gevoelig zijn of zichtbaar afwijken van de rest van de voet, geven aan dat er een verstoring is in de energiestroom van het corresponderende orgaan of lichaamsdeel. Door de drukpuntmassage van voetreflexologie kunnen verstoringen die zich in een lichaam hebben gevormd, worden opgeheven. Dit stelt het lichaam is staat zichzelf in balans te brengen en te helen.

Ook handreflexologie en ooracupunctuur maken gebruik van hetzelfde principe als voetreflexologie. Zo hebben alle organen en delen van ons lichaam hun reflecties in handen, voeten en oren.

Orgaan Reflex Punten

Bij NEI maken we gebruik van Orgaan Reflex Punten (ORPs) die aan de voorzijde van het hoofd en de romp te vinden zijn. Het zijn er 20 in totaal. Elk Orgaan Reflex Punt ligt op een energiebaan (meridiaan) die door het fysieke orgaan gaat waar de ORP naar vernoemd is. Vaak ligt het ORP precies aan de buitenzijde van de plek waar je het fysieke orgaan in het lichaam kunt vinden. Maar soms loopt de energiebaan dieper door het lichaam en is er voor het ORP gekozen voor een punt dat elders (dichter bij het lichaamsoppervlak) op de energiebaan is gelegen. Dit zie je bij de ORPs hypofyse (een orgaantje wat midden onder de hersenen gelegen is), linker – en rechter bijnier en linker- en rechter nier (die aan de rugzijde van de romp gelegen zijn en niet aan de zijkant).

Anders dan bij voetreflexologie worden de reflex punten bij NEI niet gebruikt om te masseren maar om te analyseren waar zich een mogelijke onbalans of verstoring bevindt. En dan gaat het vaak niet over het fysiek functioneren van het bijbehorende orgaan, maar om het emotioneel of energetisch functioneren. Hoe dan? En wat betekent dat? We leggen het je uit.

Orgaan Reflex Punten zijn vernoemd naar de fysieke organen die zich op dezelfde energiebaan (meridiaan) bevinden als de Orgaan Reflex Punten. Ze hebben dus wel degelijk iets met elkaar te maken, maar toch kijken we met NEI via de ORPs nauwelijks naar de bijbehorende organen zelf. Waar we wel naar kijken is waar de meridiaan (en het orgaan) voor staat in het grotere geheel van ons zijn (de eenheid van lichaam en geest).

Bij elke natuurgeneeskundige therapie wordt uitgegaan van de eenheid van lichaam en geest en een balans in energieverdeling tussen alle onderdelen van beide. Verstoring van eenheid en balans brengen klachten met zich mee.

Laten we als voorbeeld een kijken naar de ORP maag, de maag meridiaan en de maag als fysiek orgaan.

De maag is onderdeel van ons verteringsstelsel. Het is de plek waar ons voedsel verzameld en bewerkt wordt met verteringsenzymen en maagzuur, om vervolgens het voedsel door te geven aan de dunne darm. Het is tevens een plek van weerstand tegen bacteriën omdat de meeste bacteriën het maagzuur niet overleven. Functioneert de maag niet goed, dan heeft dit gevolgen voor ons hele lichaam. Niet alleen maagpijn, misselijkheid of een opgeblazen gevoel, maar ook onvoldoende vertering van voedsel en een grotere kans op het doorlaten van ziekmakende bacteriën.

De maag meridiaan brengt de vertering van voedsel op gang, beïnvloed de eetlust, is verbonden met het denken en met gevoelens van zorgzaamheid en sympathie. Een disbalans in de maagmeridiaan kunnen zich op fysiek niveau uiten in een onrustige maag, gebrek aan eetlust, misselijkheid, maagpijn, vaak zin in koude dranken en stijve benen. Op psychisch niveau uit dit zich onder andere in tobben, piekeren, niet helder kunnen denken en een slechte concentratie.

De ORP maag weerspiegelt de emoties die onze eetlust ontnemen, die zwaar op de maag liggen en waar we spreekwoordelijk (en soms ook fysiek) misselijk van worden. Denk aan emoties en overtuigingen rond overbezorgdheid en nervositeit waardoor we weinig eetlust hebben, egoïsme, hebzucht en obsessie die ons juist tot eten aanzetten, teleurstelling die zwaar op de maag ligt en afschuw of afkeer die ons misselijk maken.

De maag als fysiek orgaan, de maag reflex zones op voet, hand of oor, de maag meridiaan en de ORP maag zijn verschillende manieren van kijken naar gezondheid en herstel mogelijkheden van alle aspecten van de maag. Fysiek, energetisch en emotioneel.

Met Neuro Emotionele Integratie werken we aan het opsporen en integreren, ofwel het vertalen en begrijpen, van de emoties die onbeheerd achtergebleven zijn tijdens allerlei gebeurtenissen in ons leven. Een Orgaan Reflex Punt geeft hierin aan welke emoties en overtuigingen er mogelijk ten grondslag liggen aan een klacht, een ziektebeeld of een innerlijke strijd.

Met behulp van spiertesten controleert een NEI therapeut welk Orgaan Reflex Punt een verzwakking aangeeft die gerelateerd is aan de klachten van de cliënt. En zo vormt dat Orgaan Reflex Punt één van de puzzelstukjes die nodig zijn om de oorzaak van de klacht te achterhalen en op te lossen.

Zelf werken met spiertesten kan je leren! Kijk voor meer informatie op onze pagina over Spiertesten.