Handige tips voor hooggevoeligen (HSP) en empathische mensen.

In balans zijn en blijven is niet altijd eenvoudig. Het overkomt iedereen wel eens: je hebt een gesprek met iemand, of je luistert naar een conversatie tussen anderen, en aan het eind van het gesprek voel je dat er iets anders is. Dat je moe bent, nergens meer zin in hebt, of gewoon niet lekker in je vel zit. Zijn het de woorden uit het gesprek die jou raakte? Waarschijnlijk niet. Maar wat dan wel?

Het is de energie van een ander die je raakt, die je zelfs langdurig uit balans kan halen. Gelukkig kun je dat zelf weer herstellen. Door balans oefeningen en jezelf aarden bijvoorbeeld. Zo kun je in balans zijn en blijven.

De energie in communicatie

In alle vormen van communicatie met een ander zijn het vooral de non-verbale aspecten van de communicatie die impact hebben. Door NLP trainers wordt al vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw verkondigd dat 55% van de communicatie bepaald wordt door lichaamstaal, 38% door de stem (o.a. toonhoogte, volume, intonatie) en slechts 7% door de inhoud of woorden die je gebruikt. Volgens ons is er nog een vierde element dat de communicatie bepaalt. En dit vierde element kan een groter aandeel hebben dan de lichaamstaal toebedeeld krijgt vanuit de NLP.

Onze ervaring leert ons dat er een ander niveau van communicatie mede bepalend is voor wat je van een gesprek meeneemt. Daar waar NLP zich richt op het zenuwstelsel en de psyche rond de communicatie, denken wij meer in termen van de energie. Iemands intentie en gevoel tijdens een gesprek komt niet alleen via lichaamstaal, intonatie of woorden naar buiten, maar ook via het energetische deel van ons zijn.

Hoe werkt dat energetische deel van ons?

In de wetenschap van de epigenetica onderzoekt men o.a. wat het is dat onze genen aan en uit zet en daarmee ons lichaam en functioneren en onze gezondheid bestuurt. Overtuigingen, gedachten en intenties blijken voorname factoren te zijn in deze. Binnen de natuurgeneeskunde worden deze factoren aangeduid als energie. Dat wat je uitstraalt, ook zonder lichaamstaal, stem en woorden, dat is energie.

Genen zijn het medium waarin organismen informatie opslaan; de energie is het medium waarmee ze informatie overdragen. (Je geniale genen, Dawson Church)

De energie die iemand met zich meedraagt of uitstraalt is waar we vooral op reageren. Waar we verliefd op worden, waar we een directe afkeer voor voelen, waar we door uitgedaagd worden, wat ons boeit om contact te leggen of te houden, wat ons inspireert of juist maakt dat we het tegenovergestelde willen doen. Het is dus ook de energie die we meenemen van anderen of van situaties en die we ons eigen maken. Positief of negatief, deze energie stuurt ons aan.

Ben je iemand die het liefst feestjes vermijd? Hou je niet van grote groepen mensen? Dan weet je waarschijnlijk al van jezelf dat je hooggevoelig of erg empathisch bent. Wanneer je werkt of leeft in of met de energie van anderen, is het voor de gevoeligen onder ons soms een uitdaging om (letterlijk) overeind te blijven. Energieën (emoties, humeur, gedachten) van anderen kunnen aanvoelen als iets van jezelf. Zo kun je ineens moe worden, down raken, geprikkeld reageren of spanning in je lichaam voelen terwijl je je enkele minuten daarvoor nog prima voelde. In extreme gevallen kun je je echt ziek voelen.

Balans herstellen

Voel je je plotseling anders dan enkele minuten geleden? Dan kan het zijn dat je energieën van een ander tot je hebt genomen / hebt toegelaten in je eigen energieveld, die jouw eigen energie hebben veranderd. Voelt dit vervelend, nadelig, negatief of vermoeiend? Dan kun je met enkele eenvoudige stappen een deel van je eigen energie weer naar voren halen en de balans herstellen.

(Hoogstwaarschijnlijk helpt de ene techniek beter voor jou dan de andere. Iedereen is anders. Ervaar wat bij jou past. We geven je hier enkele mogelijkheden die je kunt uitproberen.)

  • Het nulpunt is het centrale acupunctuurpunt van het oor en kan je vinden aan het uiteinde van de helixwortel. Dit punt werkt goed bij stress, stress-gerelateerde klachten, angsten, psychosomatische klachten en pijn in het algemeen. Om je lichaam te ontspannen en even in ruststand of ‘nul’-stand te zetten. Masseer lichtjes de nulpunten in de oren gedurende 15 tot 30 seconden. Adem diep in en uit terwijl je dit doet. Het zal helpen je eigen ik weer boven te halen en je te ontdoen van overgenomen stress.
  • Klop op de thymus. De thymus is een orgaantje direct achter je borstbeen, met grote waarde voor ons afweersysteem. Denk even aan een oerang oetang die zijn eigen waarde (en uitstraling!) versterkt door zichzelf op de borst te kloppen. Ook dit zal helpen je meer in balans te voelen.
  • Strijk enkele malen met je hand aan de voorzijde van je lichaam over het zogenaamde ‘conceptievat’. Dit is een meridiaan die loopt van het begin van het schaambeen tot aan de onderlip, in een rechte lijn omhoog. Strijk met de hand voor het lichaam langs, enige keren ter hoogte van de meridiaan, met de handpalm in de richting waarin je strijkt. Laat de laatste streek altijd naar boven zijn, in de richting waarin de energie behoort te stromen! Het herstelt de balans en laat je letterlijk steviger in je schoenen staan. (Laat iemand je maar eens voor en na deze oefening omver proberen te duwen.)

Balans behouden

Voor velen van ons is het belangrijk om je te beschermen tegen negatieve of voor jou nadelige energieën van een ander. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Om je balans te behouden in zo veel mogelijk situaties, kun je een aantal dingen doen.

  • Leer om jezelf te aarden. Maak contact met (letterlijk) de grond. Wees je bewust van je contact met de grond, met de aarde. In de zomer is het heerlijk om op blote voeten in de natuur te staan, maar dat is natuurlijk niet de enige manier om contact te maken met de aarde. Er zijn vele manieren beschreven om met behulp van visualisaties te aarden. Kies er eentje die bij je past.
  • Draag een beschermende energie bij je. Dit kan in de vorm van een edelsteen zijn die bij jou past, een sieraad van betekenis of iets anders waar jij het gevoel van bescherming van krijgt of waar je de functie van bescherming aan toekent. Intentie is waar het om gaat. Jouw intentie beschermd te zijn tegen negatieve energieën van anderen zal je beschermen.
  • Maak een dagelijkse routine van het masseren van je nulpunten of het kloppen van je thymus om jezelf te laten wennen aan het in balans zijn en je beter te kunnen weren tegen energieën die niet voor jou zijn bedoeld. Wil je het grondig aanpakken? Vraag ons gratis e-boek Claim je Balans aan. Hier vind je 7 korte krachtige oefeningen die binnen 2 minuten zorgen voor het herstellen van je energieveld en het behouden van jouw energetische balans. Vooral als je het dagelijks toepast.

Met de juiste kennis en tips zorg je er zelf voor dat hooggevoelig en/of empathisch zijn geen klacht maar kracht is. Dus Claim je Balans!